Telefon   +48 501 035 240

Telefon   +48 62 74 18 460

Mail    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czemu służy napowietrzanie w ekologicznych kotłach zasypowych?

Kotły zasypowe są tańsze w zakupie od kotłów z podajnikiem, a ze względu na prostą budowę mniej awaryjne. Ekologiczne kotły zasypowe mogą czysto spalać paliwo pod warunkiem, że są we właściwy sposób eksploatowane. Dostosowane są do spalania szerokiej gamy paliw. Mankamentem jest konieczność ręcznego dozowania opału i brak automatyzacji procesu spalania.

ekologiczny piec grzewczyWyróżnić można kotły górnego i dolnego spalania. W piecach górnego rozpalania zamiast tradycyjnej dmuchawy stosuje się coraz częściej mechaniczny miarkownik ciągu, ponieważ wentylatory wydmuchują niespalony opał do atmosfery. Powietrze do komory spalania dostarczane jest przez górny otwór, a napowietrzanie ma służyć dopalaniu spalin. W przypadku jednych drzwiczek może dochodzić do zbyt szybkiego wypalania się paliwa.

Kotły dolnego spalania dostosowane są do pracy ciągłej, ponieważ można w nich dosypywać opał w trakcie pracy bez obaw o pogorszenie warunków spalania. Piece ekologiczne powinny być napowietrzane z tyłu rusztu, czyli w miejscu spalania paliwa.

Nowoczesne i ekologiczne kotły zasypowe

Pomimo rosnącej popularności kotłów na pellet piece zasypowe wciąż są w sprzedaży pod warunkiem, że spełniają wymogi dyrektywy Eko Design. W kontekście czystości spalania niemałe znaczeni ma właśnie napowietrzanie. Odpowiednio zaprojektowany dolot powietrza wpływa bowiem na dopalanie się spalin oraz redukuje ilość emitowanych związków do atmosfery.

Ekologiczne kotły zasypowe bez podajnika bardzo często montuje się z buforem ciepła, dzięki któremu mogą pracować na pełnej mocy, co pozwala spełniać wymogi emisyjności dla kotłów 5 klasy. Bufor poprawia kulturę pracy pieca. Jest to zasobnik z wodą — kocioł ogrzewa bufor a następne rozpalanie jest konieczne, dopiero gdy zapas ciepła zostanie wyczerpany.