Telefon   +48 501 035 240

Telefon   +48 62 74 18 460

Mail    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak przygotować kocioł ekologiczny do sezonu grzewczego?

Kotły grzewcze, które zaliczane są do grupy ekologicznych kotłów 5 klasy, jak również kotły z certyfikatem EcoDesign wymagają odpowiedniego czyszczenia oraz konserwacji. Dzięki właściwemu użytkowaniu gwarantują zarówno wysoką efektywność grzewczą, jak i cechują się bezawaryjnym i bezpiecznym działaniem. 

Kluczowe dla sprawności ekologicznego kotła CO, jest jego prawidłowe przygotowanie do każdego sezonu grzewczego. Wyjaśniamy, jak dbać o nowoczesny piec CO i na co zwrócić szczególną uwagę.

Ekologiczne kotły grzewcze – co warto wiedzieć na ich temat?

Z ekologicznych kotłów grzewczych korzystamy coraz częściej, co wiąże się ze zmianą przepisów dotyczących sposobów ogrzewania m.in. budynków prywatnych. Kotły 5 klasy to jedyne z wprowadzanych obecnie na rynek urządzeń grzewczych na paliwa stałe, co ma związek ze stale zwiększającym się stopniem zanieczyszczenia środowiska naturalnego pyłami i innymi szkodliwymi związkami. Ekologiczne kotły grzewcze cechują się zarówno bardzo niskim stopniem emisji szkodliwych zanieczyszczeń do atmosfery, jak i wysoką efektywnością grzewczą oraz łatwą obsługą, co nie oznacza, że możemy zrezygnować z ich okresowej konserwacji oraz serwisowania.

 

garść pelletu

 

Jak dbać o ekologiczny kocioł grzewczy? 

Ekologiczne kotły grzewcze wymagają systematycznego czyszczenia. Powinno się ono odbywać nie tylko przed sezonem grzewczym, ale także w trakcie jego trwania oraz po zakończeniu korzystania z urządzenia grzewczego. Nie mniej ważne jest to, aby kocioł był prawidłowo użytkowany i zasilany wysokiej jakości paliwem, co pozwala uniknąć usterek związanych m.in. z zanieczyszczeniem kotła sadzą, popiołem i innymi osadami.

 

Jak przygotować kocioł CO do sezonu grzewczego? 

Przed rozpoczęciem sezonu grzewczego należy ekologiczny kocioł CO dokładnie wyczyścić zgodnie ze wskazówkami jego producenta. Czyszczenie kotła powinno uwzględniać usunięcie ewentualnych osadów oraz popiołu. Dla utrzymania wysokiej sprawności kotła czynności te powinniśmy wykonać niezwłocznie po zakończeniu sezonu grzewczego w celu uniknięcia późniejszych problemów m.in. z usunięciem zaschniętej sadzy. Przed rozpoczęciem sezonu grzewczego trzeba także wyczyścić przewody spalinowe oraz wentylacyjne i dokonać przeglądu wszystkich elementów pieca, które odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie. Budowa nowoczesnych kotłów znacząco ułatwia ich użytkowanie, umożliwiając łatwy dostęp do wymagających czyszczenia i konserwacji elementów. Niezwykle ważne jest sprawdzenie czystości i drożności kanałów konwekcyjnych oraz przewodów doprowadzających powietrze. Jeżeli mamy do czynienia z kotłem, który wyposażony jest w podajnik opału, to i jemu musimy poświęcić nieco uwagi, dokonując czyszczenia zbiornika i mechanizmu odpowiadającego za podawanie gromadzonego w podajniku opału do komory spalania. Jeżeli prawidłowo dbamy o czystość pieca w sezonie grzewczym oraz po jego zakończeniu, to przygotowanie kotła do kolejnego sezonu użytkowania, nie będzie żadnym problemem i ograniczy się przede wszystkim do przeglądu jego elementów, usunięcia zgromadzonego kurzu, jak również niezbędnego przed każdym sezonem grzewczym czyszczenia przewodów kominowych.